Zadar-Stan d.o.o. po treći put kao jedan od domaćina uspješno održanog Savjetovanja upravitelja nekretninama iz čitave Hrvatske

ZadarStan d.o.o. je od 18. do 21. travnja 2018. godine bio domaćin najznačajnijem godišnjem Savjetovanju upravitelja nekretninama iz čitave Hrvatske, na kojem je po prvi puta omogućena i međunarodna razmjena iskustava sa predstavnicima iz sedam zemalja.  Uspješnoj realizaciji skupa, svojim je angažmanom pridonio i direktor Ante Rušev,  koji već 17 godina uspješno rukovodi tvrtkom.

Savjetovanje je održano u hotelu Kolovare, u organizaciji UDRUGE UPRAVITELJ, tvrtke Libusoft Cicom d.o.o., te turističke agencije Media Turist d.o.o. O značaju skupa govori i činjenica da je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatske gospodarske komore, te Grada Zadra.

ZADAR-STAN jedini je upravitelj iz Zadra koji je jedan od osnivača Udruge Upravitelj. Udruga datira od 1999. godine  i danas okuplja 86 vodećih upravitelja nekretninama  koji upravljaju sa 80%  stambenog fonda na području čitave Hrvatske. Nakon što je već  bio domaćin skupovima održanim u Zadru 2002. i Vodicama 2011. godine, ovogodišnji domaćini ZADAR-STAN i tvrtka Stambeno gospodarstvo Tanker, kao jedini zadarski upravitelji sa članstvom u ovoj značajnoj udruzi,  nakon 16 godina ponovo su okupili upravitelje  iz čitave Hrvatske u Zadru.

Bio je to najveći skup do sada sa više od 270 sudionika, organiziran prije svega u cilju jačanja suradnje i unapređenja upraviteljske djelatnosti u svim segmentima poslovanja.

Skup je svečano otvorio gradonačelnik Grada Zadra gosp. Branko Dukić, a nazočili su mu i gosp.  Darko Kasap, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, te gosp. Tomislav Korona pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom.

Ove godine Savjetovanje je bilo održanu u nešto drugačijem obliku nego dosadašnjih godina sa više diskusija, okruglim stolom i novootvorenim KUTKOM  ZNANJA, što se prema dojmovima sudionika pokazalo kao dobro prihvaćena novina koju vrijedi i dalje slijediti.
 
U sklopu Savjetovanja održan je po prvi puta i Okrugli stol međunarodne razmjene iskustva u upravljanju stambenim zgradama uz sudjelovanje predstavnika BIH, Srbije, Makedonije, Slovenije, Litve, Latvije i Austrije. Diskusija je bila izuzetno interesantna

Tijekom savjetovanja govorilo se je o najaktualnijim temama iz upraviteljske prakse.
Izuzetno korisna izlaganja o zakonskim okvirima vezanim uz vlasništvo, održali su profesori Pravnih fakulteta, iz Zagreba prof.dr.sc. Tatjana Josipović i Splita prof.dr.sc. Hrvoje Kačer. Izložene su izmjene pravilnika o povezivanju zemljišne knjige i knjige položenih ugovora, dok je ispred Agencije za zaštitu osobnih podataka nove zakonske obveze vezane uz zaštitu osobnih podataka, a koje se odnose i na upravitelje, predstavila gđa Petra Papić .

Izuzetnu pozornost i ovaj put privukle su teme vezane uz  energetsku obnovu zgrada koje su predstavili gosp Mladen Ilijević , voditelj tima za energetsku obnovu stambenih zgrada pri Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost,  gđa doc.dr.sc. Maja-Marija Nahod,  Pomoćnica ministra za graditeljstvo i energetsku učinkovitost u zgradarstvu,  te gđa Irena Križ Šelendić  Načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u zgradarstvu iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Kako je istaknuo gosp. Mladen Ilijević, iz sredstava strukturnih fondova EU, za energetsku obnovu zgrada do 2020 g. bilo je namijenjeno 600 milijuna kuna.  Prema prvotnom planu sredstva su se trebala trošiti proporcionalno kroz četiri godine, no izmjenom plana, sva sredstva podijeljena su već u prvoj godini. Međutim, pored pozitivnih efekata, navedena odluka generirala je čitav niz problema u realizaciji projekata. Prije svega, došlo je do pomanjkanja broja izvođača koji su u stanju realizirati sve takve projekte, cijene izvođenja radova su porasle, te su se za njihovu realizaciju počeli prijavljivati i u njima sudjelovati različiti izvođači izvan Hrvatske. O problemima u provedbi i stanju na terenu živo se raspravljalo tijekom savjetovanja

Zadar-Stan je u koordinaciji sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te relevantnim stručnjacima, uložio znatan trud u organiziranju edukacija, prezentacija i susreta sa suvlasnicima i predstavnicima zgrada kojima upravlja, kako bi energetsku obnovu realizirali povlačenjem EU sredstava, sa čime je dobro upoznat sam predstavnik Fonda, koji je i pohvalio sve do sada učinjene napore. Unatoč uloženom trudu, iz opreza, te vjerujući da će se sredstva moći povući već iduće godine, predstavnici/suvlasnici nisu se odlučili prijaviti na poziv 2016. godine. Uvažavajući ranije iskustvo i uložen trud upravitelja, te poučeni načinom rješavanja mogućih problema koji se javljaju na terenu tijekom realizacije  prve tranše sredstava, za iduće apliciranje na sredstva EU fondova  za energetsku obnovu, već sad je pripremljen znatan broj zgrada ili je njihova priprema u tijeku.

U četvrtak 19.04.2018. održana je redovna godišnja Skupština UDRUGE na kojoj je izabrano novo vodstvo UDRUGE. Novi predsjednik je gosp. Bojan Bodražić, direktor Zavoda za stanovanje iz Osijeka.
 
Nakon radnog dijela sudionici su se u nastavku družili kroz ponovno bogati fakultativni sadržaj, te upoznali sve ljepote i znamenitosti Zadra i otoka Ugljana.

U nastavku donosimo još nekoliko fotografija sa Savjetovanja